Samsung 950 Pro – praktijktest!

Kort geleden heb ik een nieuwsbericht geplaatst over de Samsung 950 Pro, een nieuw type SSD. Deze SSD kan sequentiële leessnelheden behalen van ruim over de 2000 MB/s (circa 2 GB/s). Dat wil echter niet zeggen dat als u Hauptwerk cache bestanden op zo’n SSD hebt staan, dat ze dan ook zo snel worden geladen. Dat komt omdat de Hauptwerk software het cache bestand moet bewerken voordat het naar het RAMSamsung950Pro512 geheugen wordt weggeschreven. Het meten van de echte snelheid wordt ook nog gecompliceerd omdat een cache bestand gecomprimeerd is. Ik heb de snelheid van deze fantastische SSD nu in de praktijk getest!

Om de resultaten goed te kunnen vergelijken, hierbij de technische details van de testopstelling: een i7-5820K (kloksnelheid 3,3 GHz, TurboBoost op alle cores tot 3,6 GHz) op een X99 moederbord, 64 GB DDR4 2400-CL14 werkgeheugen (4×16), Windows en Hauptwerk op een ‘gewone’ SSD en de cache bestanden op een Samsung 950 Pro 512 GB. De 950 Pro is op een M.2 slot aangesloten met een PCI.E 3.0 x4 aansluiting, zodat de maximale snelheden van deze SSD kunnen worden gehaald.

Voor de test heb ik de sampleset van de Dom geladen, waarbij ik alle opties op maximaal heb gezet bij de eerste keer cachen (dus ook uncompressed!), omdat er meer dan voldoende werkgeheugen beschikbaar is. De sampleset is vervolgens geladen. Dit leidde tot de volgende getallen:

Werkgeheugen beschikbaar voor en na laden: 61.6 / 4,5

Benodigde tijd tot speelklaar (zonder opstart): 38 seconden

Er is dus (61.6-4.5) 57 GB aan gegevens in het werkgeheugen geladen in 38 seconden. Het cache bestand zelf is ongeveer 37 GB, dus de daadwerkelijke leessnelheid ligt rond de 1000 MB/s. Dat is dus de helft van wat je in een benchmark sequentieel haalt. Desondanks zijn deze schijven wel zeer snel, sneller dan een RAID0 opstelling met twee SATA SSD’s!

Bent u ook geïnteresseerd in een zeer snel Hauptwerk systeem? Neem dan vrijblijvend contact op! Binnenkort hoop ik meer berichten met praktijktests te kunnen plaatsen, zoals het nut van overklokken, de polyfonie die met een processor kan worden behaald en de mogelijkheid om meer dan 64 GB werkgeheugen te plaatsen in een consumentensysteem.