Selecteer een pagina

Enkele maanden geleden kwamen Intel en Plextor met nieuwe SSD’s, gebaseerd op het NVME protocol. Inmiddels heeft Samsung de opvolgers van de succesvolle 950 PRO gelanceerd, namelijk de 960 EVO en 960 PRO. Volop concurrentie dus!

De 960 EVO is een PCI-E SSD die leverbaar wordt in capaciteiten van 250, 500 GB en 1 TB, de 960 PRO komt in 512 GB, 1 en 2 TB. De specificaties van de PRO zijn net wat beter dan de EVO serie, maar ze zijn natuurlijk ook duurder. Op de ‘sweet spot’ voor SSD’s voor cache files (500/512 GB) is het prijsverschil ongeveer 80 euro. De 960 EVO 500 GB is verkrijgbaar voor ongeveer 255 euro, de PRO versie voor 335 euro. Daarmee is de PRO vergelijkbaar van prijs met de vorige serie (de 950 PRO), terwijl de specificaties duidelijk beter zijn.

Met een PCI-E SSD worden cache bestanden van Hauptwerk nog sneller ingeladen. Maar let op, de getallen waar de fabrikanten mee zwaaien (sequentieel lezen) zijn niet van toepassing op Hauptwerk. De precieze reden is niet helemaal duidelijk, maar de sequentiële snelheden worden niet gehaald. Dit geldt overigens voor zowel de Intel 600p, de Plextor M8 als beide Samsungs. Bent u geïnteresseerd in het gebruik van een van deze SSD’s? Neem dan contact op, dan kunnen we de mogelijkheden bekijken en kan ik u een inschatting geven van de te behalen snelheidswinst.