Selecteer een pagina

In dit nieuwsbericht geef ik een korte update van relevante ontwikkelingen in de (hardware) wereld voor Hauptwerk liefhebbers.

Algemeen – In de afgelopen periode zijn de prijzen van SSD’s en (RAM) geheugen weer gedaald. Een jaar geleden waren die prijzen erg hoog, maar nu zijn deze onderdelen weer voor normale prijzen te krijgen. De prijzen van de systemen zijn hier al op aangepast.

AMD – In juli komt er weer een nieuwe generatie processors van AMD uit, die weer sneller en zuiniger zijn. Ook de clocksnelheden gaat weer omhoog, wat gunstig is voor het laden van samplesets. AMD processors zijn al een prima keus voor een Hauptwerk PC, maar straks zijn ze dat wellicht nog meer! Zodra de processors breed beschikbaar zijn, worden ze opgenomen in de systemen.

Intel – Door vertraging van een nieuw productieproces (10 nm i.p.v. het huidige 14 nm) heeft Intel soms moeite om voldoende processors te leveren. Concreet is dit het geval voor de systemen die 128 GB geheugen aan kunnen (Intel 3 en het Ultimate systeem), deze zijn moeilijk leverbaar of tegen een meerprijs. De geschikte processors zijn bijna niet meer te krijgen, terwijl de opvolgers pas over enkele maanden beschikbaar zijn.

Hauptwerk – De makers van Hauptwerk zijn druk bezig met een nieuw licentiesysteem. Dit moet het verkrijgen van een dongle update makkelijker maken en minder fraude gevoelig. Op dit moment leidt dat soms tot vertragingen bij de updates.